07 تیر 1400 - 10:43
شناسه خبر: 14262
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
استمداد جهاد کشاورزی مازندران برای دریافت فوری بودجه تنش آبی:
شالیزارهای مازندران چشم انتظار بودجه ۸۵۰ میلیارد ریالی تنش آبی
به گزارش پایگاه خبری کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران به نقل از ایرنا، فرزین فرهادی گفت: وزارت جهاد کشاورزی ۱۵ هزار میلیارد ریال اعتبار پیشگیری از خسارتهای خشکسالی برای سراسر کشور در نظر گرفت که ۸۵۰ میلیارد ریال آن مربوط به مازندران است و لازم است با توجه به شرایط استان که در اوج مرحله داشت برنج قرار دارد، این بودجه به فوریت تخصیص داده شود.
او گفت: با توجه به تنش آبی که در مزارع برخی مناطق مازندران ایجاد شده و همچنین چالشهای احتمالی که در هفتههای آتی با آن مواجه خواهیم شد، هر چه این اعتبار اختصاص داده شده زودتر در اختیار مازندران قرار بگیرد، اقدامات بیشتر و بهتری میتوانیم برای پیشگیری از خشکسالی در شالیزارهای استان انجام دهیم.
این مسئول اظهار کرد: شرایط به گونهای است که اگر این اعتبار قرار باشد یک ماه دیگر در اختیارمان قرار گیرد عملا کارآییاش برای پیشگیری از خسارات خشکسالی در سال زراعی جاری بشدت کاهش مییابد.
براساس گزارش رسمی جهاد کشاورزی مازندران، امسال بیش از ۲۱۵ هزار هکتار از ۲۳۰ هزار هکتار شالیزارهای استان زیر کشت اول برنج رفت. در حال حاضر شالیزارهای دشت ۱۱۰ هزار هکتاری هراز در حال خوشه بندی است.
کارشناسان کشاورزی هشدار دادهاند که هرگونه تنش آبی در مرحله خوشه بندی سبب پوکی خوشهها، کاهش باردهی محصول و ضرر و زیان هنگفت کشاورزان میشود. مجموعه اطلاعات منتشر شده از سوی شرکت آب منطقه ای و جهاد کشاورزی هم نشان میدهد میزان روان آبهای رودخانههای مازندران در خرداد ماه امسال بشدت دچار کاهش شده و هم اکنون شالیکاران دشت هزار به صورت فراگیر در حال استفاده از آب چاه برای آبیاری شالیزارهایشان هستند.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای مازندران هفته جاری اعلام کرد که آبدهی رودخانههای استان در خرداد ماه تا ۵۶ درصد نسبت به خرداد ماه سال گذشته کاهش یافت.
محمدابراهیم یخکشی میزان کاهش آبدهی رودخانه هراز را هم ۶۲ درصد برآورد کرد و گفت که برای مقابله با این وضعیت نوبت دهی آب رودخانه ها به کشاورزان با فاصله بیشتری در حال انجام است. کشاورزان منطقه مرکزی مازندران هم این روزها از وضعیت طولانی شدن نوبت آبدهی گلایه دارند و امیدوارند مسئولان با اقدام فوری از خشکیدن یا تبعات تنش آبی شالیزارهایشان جلوگیری کنند.
مدیر امور آب و خاک جهاد کشاورزی مازندران دریافت فوری اعتبار ۸۵۰ میلیارد ریالی اختصاص داده شده به استان را برای انجام اقدامات لازم جهت جلوگیری از خشکیدن شالیزارها ضروری دانست و توضیح داد: قرار است این بودجه را برای انجام برخی اقدامات زیربنایی فوری اعم از بهسازی مسیرهای انتقال آب و همچنین بهسازی چاههای مجاز در مناطقی که امکان استفاده از آب سفرههای زیرزمینی وجود داشته باشد ، هزینه کنیم.
فرهادی افزود: بخش قابل توجهی از کانالهای انتقال آب ما خاکی هستند که هدررفت آب در آنها بالاست. در صورت تخصیص این اعتبار میتوانیم بر اساس اولویت برای لولهگذاری به منظور کاهش تلفات ناشی از انتقال آب در کانالهای خاکی اقدام کنیم. با توجه به افزایش دمای هوا امسال میزان مصرف آب به دلیل افزایش تبخیر و تعریق گیاه افزایش مییابد.
او گفت: برای هزینه این اعتبار با توجه به ضرورتی که در شرایط کنونی وجود دارد برنامهریزیهایی انجام شده و قرار است بر اساس میزان خسارت ناشی از خشکسالی و کمبارشی در مناطق مختلف و زیرساختهایی که در این مناطق وجود دارد اقداماتی با استفاده از این اعتبارات انجام شود.
این مسئول تصریح کرد: اثرگذاری این اعتبار در صورتی مشهود خواهد بود که هر چه زودتر در اختیار مازندران قرار بگیرد. بر همین اساس نیاز است که مسئولان استانی و نمایندگان مازندران در مجلس پیگیریهای جدی برای تخصیص این اعتبار داشته باشند.
مدیر امور آب و خاک جهاد کشاورزی مازندران درباره وضعیت خشکسالی در شالیزارهای مازندران اظهار کرد: در برخی مناطق مازندران بویژه زمینهایی که آب مورد نیازشان از چاهها تأمین میشود طی روزهای اخیر مشکلات تشدید شده است. بابلسر، میاندورود، جویبار و ساری برخی از نقاطی هستند که تنش آبی در آنها مشاهده میشود. اگر این وضعیت ادامه داشته باشد دچار چالش جدیتری در شالیزارهای استان میشویم. مازندران ۴۶۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد و سالانه بیش از هفت میلیون تن محصول از آنها برداشت میشود.